Krona Fastigheten

Krona är ett modernt utbildning- och kulturcentrum som förenar samhällsviktiga funktioner på en och samma plats. Inom fastigheten återfinns bland annat universitet, yrkesskola, bibliotek, biograf, musikteater och offentliga kontor. Krona utgör stadens kulturcenter och är en viktig länk mellan stadskärnan och Kongsberg teknologipark.

Projektet Krona initierades av Universitetet i Sørøst-Norge, baserat på en önskan att komma närmare Kongsbergs teknologipark och Kongsberg centrum. Kommunens avsikt med projektet var att samallokera ett flertal offentliga kärnfunktioner till en och samma plats.

Krona färdigställdes under 2015 och inkluderar cirka 24 300 m2 uthyrningsbar area över sex våningsplan. Byggnaden är toppmodern med flexibla lokallösningar där flertalet av lokalerna utnyttjas gemensamt av hyresgästerna, vilket bidrar till en ökad effektivitet. Hörsalarna används exempelvis som föreläsningssalar av universitetet på dagen och som biograf på kvällen.

Hyresgäster

KKE, USN och Vikens Län.

Kongsberg kommun äger Kongsberg Kommunale Eiendom (”KKE”) som är portföljens största hyresgäst med cirka 43% av de totala hyresintäkterna. KKE är ansvarig för kommunens hyreskontrakt och fastigheter och hyr b.la. biograf, musikteater, kontor och bibliotek i Krona.

Universitetet i Sørøst-Norge står för cirka 42% av portföljens totala hyresintäkter och ägs till 100% av den norska staten. Universitetet i Sørøst-Norge har åtta campus i Norge med över 18 000 studenter, varav cirka 1 500 studerar i Krona.

Vikens län är portföljens tredje största hyresgäst med 11% av de totala hyresintäkterna. Viken är Norges största län och driver en folkhögskola med cirka 700 elever i Krona.

Krona Fastigheten
Kommun
Kongsberg
Adress
Hasbergs vei 36
Uthyrningsbar area
24 267 m²
Byggår
2015
Andel av hyresintäkter
92%
Krona Public Real Estate AB

Krona Public Real Estate äger och utvecklar det norska utbildning- och kulturcentret Krona som är belägen i staden Kongsberg, cirka en timmes bilfärd från centrala Oslo.